Vorige week moest ik aan de bel trekken. Er kwam steeds meer werk op mijn bordje. Voor twee projecten had ik onverwachts meer werk en er werd mij gevraagd om een zieke collega te vervangen. Ik dacht “hoe ga ik dit doen?” De hoeveelheid werk groeide boven mijn hoofd en ik had het gevoel dat ik het niet ging redden. 

Eerst deed ik nog een stapje extra en werkte ik iets langer door, maar ik merkte dat ik moe was en slecht sliep. Ik merkte dat ik een korter lontje had en me de hele dag gehaast voelde. Thuis bleven de klusjes liggen, het huis was een rommeltje. Ik liep continue achter de feiten aan. Dit zou ik niet lang volhouden. Tijd om er iets aan te doen!

Iedereen heeft wel eens te maken met een drukke periode op het werk. Of dat je een tijdje wat extra werk erbij hebt. Meestal stopt dat extra werk op een gegeven moment weer en breekt er een wat rustiger periode aan. Maar het gebeurt ook vaak dat de werkdruk hoog blijft. Dat je niet genoeg tijd hebt om je werk in een normaal tempo te doen. Of als je het gevoel hebt dat je dat je niet aan de eisen in je werk kunt voldoen. Ongemerkt kun je dan steeds meer van je grenzen gaan overschrijden.

Je kunt natuurlijk niet altijd zelf invloed hebben op de hoeveelheid werk en de eisen die aan jou worden gesteld. Maar je kunt wél iets doen om te voorkomen dat je te lang en teveel over je grenzen heen gaat.

En dat begint bij het bepalen van je grenzen en het bespreekbaar maken van de werkdruk. Dit kan al heel wat minder druk opleveren. Mij heeft het in ieder geval meer rust gegeven en het vertrouwen dat ik het allemaal wél aan kan! Ik kan nu weer door de bomen het bos zien en mijn grenzen bewaken.

Als jij hier ook last van hebt, dan kunnen deze vijf tips jou wellicht iets opleveren:

1. Maak een overzicht van alles wat je op je bordje hebt.
Wat heb je nu precies allemaal te doen? Heb jij dat goed in kaart voor jezelf? En kun je goed aan je leidinggevende laten zien wat je allemaal op je bordje hebt? Het helpt als je het per onderwerp of activiteit op een rijtje zet. Ik heb voor ieder project en HR thema opgeschreven welke werkzaamheden hier onder vallen. Voor het ene project doe ik bijvoorbeeld meer ondersteunende werkzaamheden dan voor het andere. En sommige werkzaamheden vragen meer tijd of afstemming dan andere. En vergeet niet dat je ook altijd ad hoc klusjes tussendoor doet, die slokken je tijd op zonder dat je het in de gaten hebt.

Wanneer jij overzicht hebt, lukt het je misschien om door de bomen het bos weer te zien. En wanneer je het in stukjes hakt, lijkt het niet meer zo’n berg. Klinkt simpel maar het kan echt helpen!

2. Bepaal wat wat jouw volle focus moet krijgen
Welke taken hebben de hoogste prioriteit? Wat is op dit moment het werk waar de meeste tijdsdruk op ligt, of waar een groot belang aan vast hangt? Maak voor jezelf een top 3 van activiteiten of onderwerpen die jouw volle focus moeten krijgen.  Overleg ook met je leidinggevende wat de prioriteit is van je werkzaamheden. Misschien kijkt die er anders tegenaan dan jij.

Door je volle aandacht te geven aan die top 3, zal het je waarschijnlijk veel beter lukken om het voor elkaar te krijgen. Je laat je minder afleiden door dingen die tussendoor komen en je kunt makkelijker ‘nee’ zeggen tegen dat werk wat iets lagere prioriteit heeft. Dat komt op een ander moment vermoedelijk nog wel een keer in je top 3.

3. Bespreek jouw werkdruk en vraag hulp
Misschien ben je bang dat je een vervelende reactie krijgt. Dat je niet zo moet zeuren, dat het allemaal wel mee valt, of dat het maar voor even is. Maar dat neemt niet weg dat jij aandacht mag vragen voor de druk die jij voelt. Dit kan bij een collega of iemand in je privé omgeving. Even dat luisterend oor kan al opluchten.

Toch is het verstandig om ook je leidinggevende te betrekken. Durf kenbaar te maken dat je last hebt van werkdruk en geef aan dat je graag je werk goed doet, maar dat je ondersteuning nodig hebt om te voorkomen dat je slecht werk aflevert, of er zelf aan onderdoor gaat. Niemand heeft er iets aan als je pas aan de bel trekt wanneer het te laat is.

Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Verwacht niet dat je leidinggevende meteen het werk bij je weg neemt. Maar als jij zelf kunt aangeven met welke ondersteuning jij geholpen bent dan lukt het vast om hierover goede afspraken te maken.

4. Boor je talent aan
Wat zijn jouw sterkste punten? Welke werkzaamheden gaan jou gemakkelijk af en waar krijg jij energie van? Zet jouw talenten in om je werkdruk te verminderen. Als jij steeds een stapje harder gaat lopen om te voldoen aan verwachtingen die je niet kunt waarmaken, dan loopt de druk heel snel op. Als jij je talenten kunt aanboren om jouw werk efficiënter en slimmer aan te pakken, dan haal je een beetje druk van de ketel.

In mijn geval is het aanbrengen van structuur een sterk punt. Daarmee hou ik het overzicht en kan ik anderen duidelijk vertellen wat ze wel en niet van mij kunnen verwachten. Dit helpt om minder die druk te voelen. En als het dan goed uitpakt, dan krijg ik daar energie van!

5. Wees mild voor jezelf
Je kunt niet alles! Wees daarom een beetje mild voor jezelf in een drukke periode. Vraag niet teveel van jezelf. Richt je elke dag op een hoeveelheid werk die je goed aan kunt en alles wat je extra doet is meegenomen. Wanneer jij goed het overzicht hebt  en heldere afspraken over de prioriteiten, dan lukt het je. En wanneer het je is gelukt, wees dan tevreden met je inzet, ook als er morgen weer een berg werk op je ligt te wachten.

Heb jij ook last van werkdruk en lukt het je niet om die werkdruk te verminderen? Wacht niet totdat je het niet meer aan kunt, of tot een ander het voor je oplost. Als jij met deze tips nog steeds teveel last hebt van werkdruk, dan is het misschien een goed idee om eens te sparren over een passende oplossing voor jou!

Klik hier voor een gratis kennismaking en tips om direct mee aan de slag te kunnen.