Persoonlijke ontwikkeling is een veelomvattend begrip. Jezelf ontwikkelen kan allerlei doelen hebben. Denk aan ontwikkeling in je carrière (een hogere functie of meer salaris), in je status of in je sport. Maar ook in geestelijke en emotionele ontwikkeling, zoals meer vakkennis en betere sociale vaardigheden. Heb jij een scherp beeld van waar jij naartoe wilt?

In organisaties wordt met persoonlijke ontwikkeling doorgaans de groei en vooruitgang van de kennis en vaardigheden van medewerkers bedoeld. De verwachtingen die jouw werkgever van je heeft en de eisen die aan jouw functie worden gesteld, zijn dan het uitgangspunt voor jouw persoonlijke ontwikkeling. En jij ontwikkelt je dan vanuit het perspectief van een goede beoordeling, loonsverhoging of promotie. Het kan zijn dat je je belemmert voelt in je groei en elders gaat werken. Het kan ook zijn dat je tevreden bent met het perspectief dat je werkgever jou biedt.

One-size-fits-all?

Ik heb deze vorm van persoonlijke ontwikkeling altijd gezien als een soort one-size-fits-all aanpak. Waarbij iedereen, door hun zwakke punten te verbeteren, naar hetzelfde eindresultaat toe werkt. Naar een plaatje wat op basis van de functie is bepaald.

Als je de betekenis van persoonlijke ontwikkeling in de volle breedte bekijkt, dan staat dit voor het proces waarin de mens zijn persoonlijke mogelijkheden tot ontplooiing brengt. Dus naast het vergaren van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden, ook ontwikkeling in de persoonlijke leefstijl en stevig in je schoenen te staan. Toch gaat het in een POP (persoonlijk ontwikkel plan) gesprek nog altijd niet over jouw persoonlijke groeiproces of over het ontwikkelen van jouw unieke talenten en het waarmaken van jouw persoonlijke ambities. Dát gaat namelijk veel verder dan de vereisten van een huidige of toekomstige functie. In de praktijk zie ik dat er in de jaarlijkse functionerings- en POP-gesprekken afspraken worden gemaakt over cursussen en training om de kennis en vaardigheden bij te spijkeren.

Kun jij zo het maximale uit jezelf halen?

Ik denk van niet. In mijn optiek gaat het niet alleen om te voldoen aan een vooraf bepaald beeld. Het gaat ook om het perspectief van waar jij begint. En welk plaatje jij voor ogen hebt.

Een tijdje geleden sprak ik met mijn vader over onze ideeën over persoonlijke ontwikkeling. Mijn vader was vroeger fotograaf en hij had een doka thuis. Daar ontwikkelde hij zijn foto’s. Oké, tegenwoordig fotograferen we allemaal digitaal, maar als je de link legt met analoge fotografie heb je ineens een ander perspectief op ontwikkeling!

Een foto ontwikkelen is het omzetten van het latente beeld van een belichte fotografische film, in een zichtbaar beeld. En dat is volgens mij een mooi uitgangspunt voor persoonlijke ontwikkeling: je latent aanwezige kwaliteiten omzetten in een zichtbaar beeld.

Het proces van ontwikkelen van een foto bestaat uit het belichten, het ontwikkelen, het stoppen en het fixeren. Het belichten is het licht laten vallen op de film, waardoor het filmoppervlak een (chemische) verandering ondergaat. Figuurlijk betekent belichten “er licht of aandacht op laten vallen”. Het ontwikkelen houdt in het versterken van het latente beeld, en dus het zichtbaar maken ervan. Om het juiste beeld te behouden, stop je het proces op een bepaald moment. Daarna moet het beeld gefixeerd worden, omdat het anders na een tijdje verkleurt of verdwijnt.

Persoonlijke ontwikkeling in een ander perspectief

Bij het maken van een foto gaat het niet alleen om het onderwerp wat je vast wilt leggen. Je moet ook rekening houden met de plek waar je op dat moment staat. Dat bepaalt namelijk of je het beeld kunt vangen op je foto. Mijns inziens gaat het bij persoonlijke ontwikkeling ook niet alleen om het toekomstbeeld. De plek waar je nu staat is minstens zo belangrijk!

Jij bent iemand met unieke kwaliteiten en je hebt een toekomstbeeld van jouw leven. Om het maximale uit jezelf te halen, belicht je datgene wat nodig is om jouw toekomstbeeld waar te maken. Bespreek dit met je leidinggevende en leg het vast in een ontwikkelplan. Ontwikkel jezelf waarbij jouw nog niet benutte kwaliteiten worden versterkt en zichtbaar worden. Op een bepaald moment stopt de ontwikkeling, dat is het moment om jouw groei te fixeren, door het toe te passen. Je maakt jouw nieuwe vaardigheden eigen, zodat je het zonder nadenken doet. Nadat die ontwikkeling gefixeerd is, ontstaat er weer ruimte voor verdere ontwikkeling.

Wanneer jij inzet op de ontwikkeling van jouw talenten, kun je veel meer uit je werk en je leven halen, dan wanneer jouw focus ligt op verbeteren van je zwakke kanten.

Heb jij het plaatje al scherp?

Ik help je graag om te ontdekken waar je staat, waar je naartoe wilt en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Maak NU een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek!