Vorige week had ik een persoonlijk adviesgesprek met ervaren professional die zich aan het oriënteren is op een nieuwe job waar zij goed op haar plek komt. Zij is zich de afgelopen periode sterk aan het ontwikkelen, ze volgt diverse trainingen en masterclasses en ze zit vol plannen wat ze nog meer wil leren. Ze vroeg mij welke cursus of training ze nog zou kunnen doen. Mijn antwoord was niet wat ze verwacht had maar gaf wel een helder inzicht. Ik zei tegen haar dat ze misschien niet nog een training hoefde te volgen, dat ze gewoon even niets kon doen. Omdat ik het gevoel had dat ze zoveel nieuwe kennis aan het vergaren was dat ze een moment mocht pakken om alles op zijn plek te laten vallen. Ik vertelde haar hoe ik ontwikkeling in fases verdeel.

Deze fases zijn vergelijkbaar met de seizoenen. Het is voor iedereen verschillend wanneer en hoe lang deze fases zijn, maar duurzame ontwikkeling doorloopt ze allemaal.

Ontkiemen

In de lente begint alles te bewegen, te groeien. Je raakt geïnspireerd, je neemt alle kennis tot je. Leren lijkt als vanzelf te gaan en je voelt een enorme “honger” naar nog meer nieuwe kennis. Je voelt jezelf dagelijks ontwikkelen.

Schitteren

In de zomer straal je, je staat volledig in bloei. Je bent in staat al je kennis en vaardigheden toe te passen. Alles lijkt te lukken, je bent echt aan het excelleren! Je bulkt van de energie en je durft elke uitdaging aan!

Loslaten

De herfst is de tijd dat je oude gewoontes los laat. Eerdere kennis en ervaring die waardevol is, integreert met je nieuwe kennis. Je neemt minder nieuwe kennis op en wat je niet meer nodig hebt vervaagt. Je nieuwe patronen beklijven.

Opladen

In de winter gaat je ontwikkeling in een rust fase. Je honger naar kennis is niet zo sterk, je vertrouwen in je eigen kunnen juist wel. Je hebt niet dagelijks het gevoel dat je excelleert, er hangt meer rust om je heen want je presteert naar verwachting. Zoals tijdens een winterslaap spaar je nu energie en ben je zowel fysiek als mentaal aan het herstellen of liever gezegd verversen om straks weer een nieuwe periode van ontwikkeling in te stappen!

Doorloop jij deze fases van ontwikkeling? Neem eens de tijd om te reflecteren op jouw ontwikkeling en word je bewust van jouw optimale leerproces! Zo stijg jij boven jezelf uit.