Als introvert persoon is het soms moeilijk om goed uit de verf te komen op de werkvloer en in een wereld die is ingericht voor de extraverte mens. Denk aan die collega die een salarisverhoging kreeg omdat hij met het idee van iemand anders aan de haal ging, of die collega die promotie kreeg omdat zij zich zichbaar maakte bij de juiste managers.

De introverte medewerkers zijn vaak niet zo zichtbaar, ze krijgen vaak minder kans om hun ideeën te mogen uitwerken en talenten te ontwikkelen. Extraversie is de norm.

Voor jou als introvert is het soms lastig om sociaal geaccepteerd te worden. Of je hebt zelf het gevoel dat je enigzins aan de zijlijn staat. Jij staat niet graag in het middelpunt en je houdt niet van smalltalk. Je bent bedachtzaam en je hebt even tijd nodig voordat je kunt reageren in een meeting. Je loopt niet te koop met je successen. Als je in een kantoortuin werkt, dan sluit je je liefst af voor je omgeving, om je gedachten en focus op je werk te kunnen houden. In groepen hou je je wat op de achtergrond.

Er wordt van je verwacht dat je meer van jezelf laat zien. Dat van je laat horen in een meeting. Je wordt gestimuleerd om je gedrag aan te passen aan de groep. Dit kost jou veel energie, het is buiten je comfort zone. 

Wanneer je gestimuleerd wordt om je gedrag te veranderen, meer naar buiten te richten en ‘collegialer’ te zijn, dan kun jij niet het beste uit jezelf halen. Jouw talenten als introvert komen dan niet tot hun recht.

Hoe kun je er als introvert voor zorgen dat je goed tot je recht komt op de werkvloer?

Introverten hebben sterke kwaliteiten. Introverte mensen kunnen vaak heel goed luisteren, ze denken graag eerst goed hun idee uit en leveren kwalitatief uitstekend werk. Als ze iets zeggen, dan is dit doordracht en spot-on. Zij voeren graag diepgaande gesprekken en zijn daarmee een inspiratiebron. Meestal zijn zij ook goed in reflectie, op zichzelf maar ook op anderen. Wanneer zij een fout ontdekken, zoeken zij het tot op de bodem uit.

Met jouw kwaliteiten ben jij van waarde in je werk en voor je team. Dus als jij vanuit je sterke punten kunt werken, dan kun jij je zichtbaarheid en je bijdrage aan het team vergroten. Op een manier die bij jou past. 

Heb jij je wel eens afgevraagd wat jouw voorkeuren zijn als het gaat om hoe je het beste tot je recht komt op je werk?

Wat is voor jou een prettige werkplek waar je de rust vindt die je nodig hebt? Op welke wijze zou jij je werk idealiter willen uitvoeren? Welke werkzaamheden geven jou voldoening en uitdaging? Hoe kun jij je goed voorbereiden op vergaderingen, zodat je tijdens het overleg jouw standpunten en ideeën kunt inbrengen? Hoe kun jij jezelf na intensieve meeting of groepsactiviteit opladen of nieuwe energie opdoen?

Denk ook eens na wat jouw talenten zijn, die de rest van het team niet heeft. Heb jij bijvoorbeeld oog voor details, ben jij goed in het analyseren van data of kun jij je lang concentreren op één activiteit? Ben jij degene binnen je team die de focus kan behouden en de voortgang van projecten bewaakt?

Hoe kun jij die talenten en voorkeuren een plek geven?

Als jij in staat bent om duidelijk te maken aan je leidinggevende of collega’s op welke manier jij het beste uit de verf komt, dan zul je zien dat er mogelijkheden zijn om de ruimte te krijgen om de dingen op jouw manier te doen. En het zal duidelijk worden dat dit te goede komt aan jouw prestatie. En nog beter, dat jij goed in je vel zit. Dit zal uitstralen naar je collega’s, jouw toegevoegde waarde wordt zichbaarder en je voelt je minder de vreemde eend in de bijt.

Dus in plaats van je op de werkvloer te willen gedragen als een extravert, mag jij je introverte karakter omarmen en je focussen op je sterke kanten! Richt je op dat waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Als jij van jezelf weet wat je toevoegt op de werkvloer, dan kun je dat zichtbaar maken naar anderen toe. Lukt dat niet dan is het risico dat je minder credits krijgt voor je harde werk en dat je minder de kans krijgt om te groeien.

Lukt het niet om een werksituatie te creëren waar jij je goed bij voelt? Vraag jezelf dan af of je bij de juiste organisatie werkt. Bij de ene baan kom je nu eenmaal beter tot je recht dan bij de andere. Als jij  op je tandvlees loopt en je vaak ongemakkelijk voelt, dan bestaat de kans dat je elders beter op je plek zit.

        Wil jij meer inzicht in wat nu écht jouw sterke punten zijn en je persoonlijke kwaliteiten? Dan is een talent scan of persoonlijk ontwikkeladvies misschien iets voor jou!

        Maak een afspraak voor een gratis intake gesprek en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Klik hier om je gegevens achter te laten.