Drijfveren bepalen waarom jij iets wel of niet doet. Drijfveren vertellen iets over je motivatie, over wat je écht belangrijk vindt en waar jouw voorkeur ligt. Het zegt iets over waar jij energie van krijgt, waar jij van in actie komt. Waarom jij plezier hebt in je werk.

Zo komt het dat jij ergens voor gemotiveerd kan zijn en iemand anders niet. Het heeft te maken met je drijfveren. En die zijn heel persoonlijk.

Laten we eens kijken naar waarom je voor een bepaalde baan hebt gekozen. De een werkt om te leven, om het salaris. De ander vindt het contact met collega’s belangrijk. Uitdagend werk. Jezelf kunnen ontwikkelen. De balans werk-privé. Dat zijn allemaal redenen waarom mensen voor een baan kiezen.

Verschillende drijfveren
Je voorkeur voor een baan of een bedrijf waar je wilt werken, is meestal een combinatie van drijfveren. Bijvoorbeeld ‘uitdaging’ hangt vaak samen met ‘jezelf kunnen ontwikkelen’. En ‘financiële zekerheid’ vaak met ‘salaris’. Drijfveren kunnen ook verder van elkaar af liggen en toch jouw voorkeur bepalen. Bijvoorbeeld onafhankelijkheid en sociale contacten.

Weet jij wat jou drijft?
Niet iedereen kent zijn drijfveren. Iedereen heeft ze, maar niet altijd ben je je er van bewust. Dingen worden gedaan omdat het zo hoort, omdat men niet zou weten hoe het anders moet. En als je je daar goed bij voelt, is dat prima. Maar je kunt ook worstelen met de vraag: “waarom doe ik eigenlijk wat ik doe?” of “waarom kies ik steeds voor iets wat niet bij mij past?” Dan is het een goed idee om eens te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn.

Voorkeuren veranderen
Het is ook niet ondenkbaar dat je voorheen op zoek was naar zekerheid en een goed salaris, maar dat je nu toe bent aan meer uitdaging. Het kan zijn dat die drijfveer er altijd was, maar minder aanwezig was. Op een bepaald moment ontdek je dat je niet meer gemotiveerd voelt in de voorspelbaarheid van je werk. Dat je niet meer zo gelukkig bent met die keuze. Als je lang achter elkaar doorgaat zonder de aandacht te geven aan die drijfveren die diep van binnen ook aanwezig zijn, kom je op een punt in je carrière dat je denkt: “hier voel ik mij niet op mijn plek”.

Ontdek wat jou drijft
Zelfs wanneer jij de juiste keuzes weet te maken, kan het nuttig zijn om te ontdekken wat jou drijft. Zo kun jij goed verklaren wat er aan de hand is wanneer je een tijdje niet zo gemotiveerd bent. En kun je dit bespreekbaar maken. Dit kan best een puzzel zijn. Want wat je denkt dat jou motiveert, is niet per sé wat diep van binnen jouw drijfveer is. Bijvoorbeeld als jij salarisverhoging krijgt, voel je je in eerste instantie gemotiveerd omdat je de waardering krijgt voor je werk. Maar als het puur een geldbedrag is wat je maandelijks ontvangt en je op de werkvloer die waardering niet voelt, hoe lang motiveert die salarisverhoging jou dan? Wie weet voel jij je veel beter wanneer je leidinggevende je wat vaker een compliment geeft. Of als je uitdagender werk mag doen. Er is dus een duidelijk verband tussen drijfveren en motivatie

Mensen die precies doen waarvoor ze in de wieg gelegd zijn of die een baan hebben welke goed aansluit bij hun drijfveren, zijn gemotiveerder. En gemotiveerde mensen voelen zich energieker. Die energie leidt weer tot betere prestaties. En die prestaties geven je een goed gevoel. Wat wil je nog meer?!

Jouw leidinggevende is ook gebaat bij gemotiveerde mensen in hun team. Daarom wil hij/zij ook dat jij goed op je plek zit. Daarom is het een goed idee als jij met je leidinggevende je motivatie en drijfveren bespreekt. Alleen dan kun jij kansen creëren om bijvoorbeeld meer uitdaging, afwisseling of zelfstandigheid in je werk te krijgen.

Herken je drijfveren
Drijfveren kun je herkennen in de keuzes die je maakt op welk gebied dan ook. Het loopt als het ware als een rode draad door alles wat je doet. Zo kun jij je drijfveren herkennen. En als jij weet wat jou drijft, dan kun je slimme keuzes maken of jezelf motiveren als het even niet lekker gaat.

Lukt het je niet om je drijfveren te herkennen? Je kunt drijfveren testen! Je krijgt dan meer inzicht in je motivatie en gedrag. Ook geeft het een indicatie of jij energie krijgt van je werk en waarom. Daarna kun jij zelf de regie pakken en bepalen wat jíj nodig hebt om gemotiveerd te blijven!

Meer weten? Klik dan hier voor een gratis kennismaking en ontdek wat een drijfveren test jou kan opleveren.