Vandaag is de “Dag van het Zelfvertrouwen”. Deze dag is in het leven geroepen om iedereen die zich regelmatig onzeker voelt en last heeft van weinig zelfvertrouwen een hart onder de riem te steken.

Iedereen wil toch (meer) zelfvertrouwen hebben? Dat voelt wel zo prettig. Maar vertrouwen in jezelf, dat heb je niet zomaar. En als je het niet hebt, dan heb je nog wel eens de neiging om dit keer op keer aan jezelf te bevestigen. We houden ons namelijk veel bezig met wat anderen van ons denken, zoals “heb ik iets doms gezegd?”. Eigenlijk zijn wij zelf onze grootste criticus: “Heb ik dit wel goed gedaan?” of “Waarom kan ik dat nou niet?”. Op die manier laat je je misschien tegenhouden om bepaalde dingen te doen. Wat soms dan juist weer leidt tot die bevestiging!

Ook als je wel wilt vertrouwen op jezelf, hou je jezelf (misschien onbewust) tegen als je je gebrek aan zelfvertrouwen gebruikt als excuus om ergens niet aan te beginnen.

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is belangrijk. Hier enkele voordelen van het hebben van zelfvertrouwen:

– Je kunt makkelijker een goed gesprek voeren met iemand (vooral onbekenden)

– Je hebt meer vertrouwen in je eigen kunnen

– Daardoor hoef je minder naar anderen te kijken hoe zij iets aanpakken

– Je zult sneller aan iets beginnen als je niet aan jezelf twijfelt

– Zo lukt het je om meer dingen te doen in dezelfde tijd

– Je bent beter in staat om echt tevreden te zijn over die dingen die je hebt gedaan

– Je bent meer tevreden met jezelf en dat zorgt voor minder stress

– Je motivatie om nieuwe dingen te doen of iets uitdagends aan te pakken wordt groter

– Je enthousiasme zal aanstekelijk werken!

Het is niet erg als je twijfelt of onzeker bent, maar het is wel heel belangrijk om te vertrouwen op je kwaliteiten, je eigen mening en je eigen manier van doen. Zo krijg je gewoon voor elkaar, lukt het makkelijker en zul je meer tevreden zijn over het resultaat. Ook ben je dan veerkrachtiger voor tegenslagen en kun je makkelijker omgaan met veranderingen.

Hoe probeer jij je zelfvertrouwen te vergroten?

Voor meer inspiratie kun je onze website bezoeken www.excel-yourself.nl/blog