We hebben op dit moment dagelijks te maken met slecht nieuws. Het journaal start met het aantal zieken en sterfgevallen door corona. Misschien kun je of mag je je werk niet meer uitoefenen of erger nog: je bedrijf moet voorlopig sluiten. Je kinderen blijven nog minimaal 4 weken thuis en je wordt afgeraden vakantieplannen te maken. Je komt wellicht niet in aanmerking voor de financiële hulp. Of er is iemand in je omgeving besmet of zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

Slecht nieuws zorgt voor angst en stress. Angst en stress zorgen ervoor dat je niet meer verstandelijk kunt redeneren en geen overzicht meer kunt houden. Het zorgt ervoor dat je gaat piekeren en niet in slaap komt. Je hebt behoefte aan grip, houvast, hoop.

In normale situaties heb je meestal wat tijd om het slechte nieuws te verwerken. Om er betekenis aan te geven en er iets mee te doen. Maar in deze crisis niet. Nu krijgen we het ene slechte nieuws na het andere. Al maandenlang inmiddels. We krijgen niet de kans om te herstellen van de klap, want het volgende bericht komt al onder onze aandacht.

Er is iets geks aan de hand met ons. Als je angstig en gestrest bent, dan heb je de neiging om bevestiging te zoeken dat je terecht angstig bent. We gaan dus juist op zoek naar nieuws. En zo is de vicieuze cirkel rond.

Zelfs in positief nieuws vinden we bevestiging: denk aan het bericht over de inzet van oud-zorgmedewerkers. Mooi nieuws, maar niet als je bang bent om ziek te worden en op de IC te belanden. Dan kun je stress krijgen van het idee dat je wordt behandeld door iemand die al geruime tijd uit het vak is.

Hoe kun je die cirkel dan doorbreken?
Ik adviseer je om dicht bij jezelf te blijven. Wat betekent het nieuws voor jouw persoonlijke situatie? Pieker je over iets wat nu nog geen probleem is? Parkeer dat dan eventjes. Blijf je hangen in je teleurstelling over je vakantie die niet doorgaat? Bedenk hoe je het thuis leuk kunt maken. Ben je bang dat je je inkomen verliest? Tel eens uit wat je nu niet uitgeeft aan uitjes, etentjes, benzine en snacks. Doorbreek die cirkel en focus op wat vandaag moet worden opgelost. Zo hou jij het overzicht waar jij houvast aan hebt.

Hou je taai!

Wil je op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen en mogelijkheden? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief >>